Deze dierentuin, die stamt uit 1844, is niet alleen de oudste dierentuin van Duitsland, maar behoort ook tot een van de oudste dierentuinen ter wereld. Op een oppervlakte van 35 hectare leven 20.000 dieren. Nergens anders ter wereld kun je in een dierentuin zoveel soorten bekijken als hier. Je vind hier veel dieren die in het wild met uitsterven bedreigd worden. Deze dierentuin ligt bij Bahnhof Zoologischer Garten in de wijk Charlottenburg in het centrum van Berlijn.
Het is fijn om een middagje door te brengen in deze dierentuin, het is een prettige afwisseling voor de emotioneel zwaardere bezienswaardigheden in de stad. Doordat er zoveel te zien is kun je er prima vermaken en mocht je klaar zijn met het bezoek aan de dierentuin, dan kun je in het naastgelegen aquarium nog wel wat uur spenderen.
Een korte geschiedenis
Op 1 augustus 1944 werd de Zoologischer Garten in Berlijn geopend. Dit was de eerste dierentuin in Duitsland. De dieren werden geschonken door de Pruisische Koning Frederik Willem IV als een geschenk aan de bewoners van Berlijn.
In 1938 had de Zoo Berlin meer dan 1.000 zoogdieren en 2.000 vogels. Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak werden veel dieren in andere dierentuinen geplaatst. Bij de bombardementen van 22 en 23 november 1943 werd een groot deel van de Zoo Berlin verwoest. Aan het eind van de oorlog bleken slechts 91 dieren het overleefd te hebben, waaronder nijlpaard Knautschke en olifantenstier Siam.
Op 31 mei 1945 werd de dierentuin heropend en sindsdien is de diertuin uitgeroeid tot een van de mooiste dierentuinen van Duitsland.
Bekende dieren
Ijsbeertje Knut was een van de bekendste dieren uit deze dierentuin. Hij werd in 2006 geboren en daarna verstoten door zijn moeder. Knut werd gered uit het verblijf door zijn verzorger Thomas Dörflein, als hij dit niet had gedaan dan had Knut het waarschijnlijk niet overleefd. Het beertje werd door mensen opgevoed en werd een grote publiekstrekker. Knut bleek niet met andere ijsberen samen te kunnen leven, waardoor hij een eenzaam bestaan had in een kleiner verblijf naast de andere ijsberen. In 2011 verdronk Knut voor het oog van het publiek in het bassin van zijn verblijf.
Ook de Blijdorpse gorilla Bokito werd geboren in deze Berlijnse zoo. Hij werd in 2007 wereldnieuws nadat hij uit zijn verblijf wist te ontsnappen en een bezoekster ernstig verwonde. Het verhaal ging destijds dat Bokito zich bedreigd had gevoeld door het aanstaren en glimlachen van de vrouw. Maar Evolutiebioloog en primatoloog Jan van Hooff denkt daar anders over. Hij is er aan de hand van een filmpje op YouTube van een eerder bezoek van de vrouw tot de conclusie gekomen dat Bokito helemaal niet dreigde.
Het ontbloten van de tanden kan verschillende dingen betekenen. Het kan angst of sociale opwinding uitdrukken, maar Bokito toonde op dat filmpje geen enkel teken van angst of agressiviteit. Wel trommelde hij op zijn borst. Dat is imponeergedrag en drukt geen kwaadaardigheid uit (het is zoiets als “kijk mij eens!”). Bokito maakte op het filmpje wat Van Hooff een ‘verticaal blote-tanden gezicht’ noemt. Dat is een soort groetgezicht, waarmee een gorilla zijn vrouwtjes geruststelt. Hij raakte echter gefrustreerd doordat die vrouw die schijnbaar in hem geïnteresseerd was telkens weer weg liep. Van Hooff vraagt zich af wat gebeurd zou zijn als de vrouw zich niet verzet had en gewoon was blijven staan. “Ik denk dat hij haar een paar lellen op de rug had verkocht. En dan, ja, dan had hij misschien gedaan wat gorillamannen met gorillavrouwen doen…”
Bron: nrc.nl
Hieronder zie je een foto-impressie van de dierentuin. Ik bleef maar foto’s maken.